”Lijkt het je leuk om met mensen te werken en iets toe te voegen aan iemands leven? Ga dan in de zorg werken.”
ilse werkt met veel plezier als verpleegkundige. waarom koos ilse voor dit vak en wat maakt het zo’n mooi beroep?
ILSE VAN DIJK IS 24 JAAR EN WERKT ALS REGIEVERPLEEGKUNDIGE OP EEN OUDERENVERPLEEGHUIS. DE OUDEREN HEBBEN PSYCHISCHE EN COGNITIEVE KLACHTEN (DAT HEET PSYCHOGERIATRISCHE PROBLEMEN). SOMMIGEN HEBBEN OOK NOG LICHAMELIJKE KLACHTEN. ZE IS IN 2016 BEGONNEN MET EEN BIJBAANTJE IN DE THUISZORG TIJDENS HAAR STUDIE MBO-VERPLEEGKUNDE. INMIDDELS HEEFT ZE OOK HAAR HBO-DIPLOMA OP ZAK.
Wat maakt verpleegkunde zo’n mooi beroep?
Ilse is ooit begonnen met de opleiding omdat ze iets met mensen wilde doen. “Je kunt echt iets betekenen voor mensen. Het is heel waardevol werk. Toen ik begon met de opleiding was ik 16. Mensen zagen me toen als kleindochter, maar al snel kreeg ik heel veel waardering voor wat ik deed. En dat is niet veranderd. Mensen bedanken je persoonlijk. Dat vind ik het fijnste aan dit werk.”
Een dag als verpleegkundige
Het werk van de verpleegkundige is heel dynamisch, een situatie kan snel veranderen. De situatie van iemand waarmee niks aan de hand lijkt, kan ineens omslaan. “We zijn een klein verpleeghuis met maar 30 bewoners. Er zijn 4 afdelingen en er zijn 40 a 50 werknemers waarvan 7 verpleegkundigen. Je kunt dus niet 7 dagen in de week drie diensten opvullen. Daarom is er in ieder geval altijd iemand in de nacht bij voor acute gevallen.”
Dat is handig, want een verpleegkundige mag een aantal handelingen uitvoeren zonder dat daar een arts bij hoeft te zijn. Als er iets mis gaat, kan de eerste klap worden opgevangen door de verpleegkundige.
Daarom is het belangrijk dat de dag begint met een overdracht van het team dat uit de vorige dienst komt. Vervolgens splitst iedereen zich op met zijn of haar eigen afdeling om te kijken of de bewoners afspraken hebben staan. Als we dit hebben gecheckt, is het tijd om de bewoners uit hun bed te helpen en verpleegtechnische handelingen te verrichten, bijvoorbeeld het aanleggen van een katheter, of het geven van injecties. Daarna krijgt iedereen ontbijt. Sommigen op hun eigen kamer, sommigen in de huiskamer, net wat diegene wenst.”
“Je moet veel over het menselijk lichaam weten, en ‘s ochtends altijd checken of er iets aan de situatie van de bewoner is veranderd. Als iemand zich heeft verwond, moet je dat zelf kunnen behandelen.” Naast veel kennis, heb je dus een grote verantwoordelijkheid.
Zijn er ook dingen die niet leuk zijn aan de zorg?
Het is natuurlijk wel eens lastig als je moeilijke gesprekken met de familie moet voeren. Volgens Ilse is dat heel dubbel. “Aan de ene kant ben je er voor hun geliefde, maar ik merk dat familie steeds mondiger wordt. Soms heb je een situatie waarbij de bewoner zelf tevreden is, maar de familie niet. Dat zijn lastige gesprekken, want sommige families zien dat echt niet in. Zie ze dan maar eens te overtuigen.”
“Natuurlijk is het ook nooit een pretje als mensen naar het toilet moeten en jij daarbij moet zijn. Maar dat hoort er nou eenmaal bij, en gelukkig went dit snel. Nu vind ik het heel normaal en de bewoners ook. Op een gegeven moment zijn ze zo op hun gemak en is alle schaamte weg.”
Meer dan alleen billen wassen!
“Verpleging is zo breed. Je moet veel van het lichaam weten, je moet de bewoners goed kennen, je moet sociale- en psychische hulp kunnen bieden en je moet veel afweten van hulpmiddelen en medicijnen. Als iemand bijvoorbeeld een hersenbloeding heeft gehad en verlamd is, moet je precies weten hoe je iemand op bed moet leggen en hoe je diegene moet aankleden.”
Het werk is veel waardevoller dan wordt gedacht. “Je kunt echt iets betekenen voor die mensen. Dat vind ik het zo jammer dat mensen nu online zo mondig zijn en zeggen dat we in deze periode niet moeten zeuren en gewoon ons werk moeten doen. Er komt echt veel bij kijken – helemaal met corona nu – daar mogen mensen best meer bij stilstaan.” Maar gelukkig krijgt Ilse veel waardering vanuit de bewoners. Iedereen die denkt aan een carrière in de zorg raadt ze vooral aan om er gewoon voor te gaan!
Waar kun je de opleiding tot verpleegkundige volgen?
Het mooie is dat je door het hele land opleidingen tot verpleegkundige kunt volgen.
Je kunt op bijna ieder niveau verpleegkunde studeren: van mbo niveau drie tot aan wo. “Het grote verschil tussen mbo en hbo is dat de hbo-verpleegkundige ook meer weet van de theorie, het management en de administratieve zaken.”
“Als hbo-verpleegkundige ben je onder andere verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van de zorg. Als dingen bijvoorbeeld niet helemaal lekker lopen, kijk je hoe dingen beter kunnen en wat daarvoor nodig is. En als wo verpleegkundige ben je de rechterhand van de arts. Je werkt dan mee aan behandelplannen en mag medicijnen voorschrijven.”
Tips voor iedereen die in de zorg wil werken
Ilse heeft een tip voor iedereen die in de zorg wil werken: laat je vooral niet ontmoedigen door anderen. “Laat je niet uit het veld slaan als er ooit tegen je wordt gezegd dat je het niveau niet aan kunt. En als je tijdens je stage te horen krijgt dat je het niet kan, blijf dan vooral in jezelf geloven. Als je iets doet wat je leuk vindt, blijf dat dan vooral doen, ook al vinden mensen het misschien niet stoer, of past het niet in hun plaatje.”
Lijkt het je leuk om met mensen te werken en iets toe te voegen aan iemands leven? “Ga dan in de zorg werken. Je kunt soms, door alleen maar binnen te lopen bij iemand, zijn of haar dag al goed maken. Dat is uniek aan de verpleging. Er zijn ook heel veel verschillende branches. Ik werk in de ouderenzorg, maar er zijn heel veel andere takken, zoals gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, psychische zorg en noem maar op.”
Auteur: Boy Cornelissen
Bron: Studiekeuzelab