je bent er om iets leuks te maken van het leven van je cliënten
sjanike | 24 jaar | student maatschappelijke zorg
Na een paar jaar als kapper gewerkt te hebben, vond Sjanike (24) uit Groesbeek het tijd voor wat anders. Maar wat? Ze wist in elk geval wat ze het allerleukst vond aan haar baan: alle mensen die in de salon kwamen en de gezellige praatjes die ze met hen had. Die gingen over lief, maar ook over leed. Als kapper kun je daarin helaas niet zoveel betekenen. Dus ging ze op zoek naar een baan waarmee dat wel kan.
Je hart luchten bij de kapper
Veel mensen kennen het wel: bij de kapper kom je niet alleen voor je haar, maar ook voor een praatje. “Mensen luchten vaak hun hart bij de kapper,” vertelt Sjanike. “Je hoort welke problemen ze hebben. Maar: Je kunt ze als kapper niet echt helpen…” Iets wat Sjanike niet losliet. Dus onderzocht ze op welke manier ze deze mensen wél zou kunnen helpen.
Na wat meeloopdagen op verschillende plekken, besloot ze te kiezen voor de BBL-opleiding maatschappelijke zorg. “Ik had er eigenlijk een heel ander beeld van, maar als je meeloopt zie je pas hoe het werk écht is.” En dat was boven verwachting leuk. “Ik dacht: je moet alleen mensen verzorgen en dat lijkt me saai… Maar je doet zoveel meer dan dat! Tussendoor klets je met je cliënten, ga je leuke dingen doen. Deze mensen leven nog steeds ‘gewoon’ hún leven en jij bent er om daar nog iets moois van te maken. Je krijgt echt een band met je cliënten en dat is gewoon zó leuk.”
Steunpilaar
Maatschappelijke zorg is een brede studie en vooral gericht op het welzijn van mensen. “Je bent eigenlijk een steunpilaar voor mensen met maatschappelijke problemen,” vertelt Sjanike. “Je kijkt hoe je hen kan sturen in de maatschappij. Als mensen ergens mee zitten, ben je een luisterend oor en kun je daadwerkelijk met hen gaan zoeken naar iets dat wél werkt. Zodat deze mensen zich deel van de maatschappij blijven voelen, wat vaak niet meer zo is. ”
Op school krijgt ze verschillende vakken om zich op het werkveld voor te bereiden, zoals communicatie, ontwikkeling, psychologie en basiszorg. Daarnaast loopt ze stage in een verzorgingshuis. Na de opleiding is er op veel verschillende plekken werk. “Overal waar mensen zijn die meer ondersteuning nodig hebben, heb je maatschappelijk zorgers nodig. Bijvoorbeeld in de ouderenzorg, verslavingszorg, jeugdzorg en gehandicaptenzorg, maar ook in ziekenhuizen.”
Een normale dag nabootsen
Tijdens Sjanikes stage in het verzorgingshuis is elke dag anders. “We proberen een zo normaal mogelijke dag na te bootsen. Ik haal cliënten ’s ochtends uit bed, we lezen samen de krant, hebben daarna een activiteit en koken tussen de middag samen. Als ik merk dat iemand een mindere dag heeft, geef ik diegene extra aandacht.” Het geeft haar voldoening dat ze veel kan betekenen in het leven van haar cliënten. “Ik heb vaak hele lieve gespreken met de cliënten als ze naar bed gaan. Ook maken we veel grapjes. Soms lig je echt lang in een scheur om een opmerking. Ze bedanken mij ook altijd: Ik ga dan met een heel fijn gevoel naar huis.”
Dat zorg en welzijn vaak ook onregelmatige werktijden betekent, is voor Sjanike geen enkel probleem. “Bij een 9-5 baan ben je een hele dag ‘kwijt’. Maar als je bijvoorbeeld een ochtenddienst hebt, ben je om 3 uur al klaar met werken. Dan heb ik de rest van de dag nog tijd om zelf wat te doen.” Dat maakt deze BBL-opleiding perfect te combineren met haar de rest van haar leven. “In het kappersvak móest ik elke zaterdag werken, ik was niet anders gewend. Ik vind dat ik nu juist veel meer tijd overhoud dan ik had!”
Laat je niet tegenhouden door vooroordelen
Sjanike vindt het moeilijk om tips te geven aan studenten die nog twijfelen over hun studiekeuze. “Het is natuurlijk ook ontzettend lastig… Maar ik wil wel zeggen: wees niet te bang om de verkeerde keuze te maken. Kijk wat je nu in het dagelijks leven interessant vindt en kijk of daar een beroep bij kan passen.” Daarbij is er voor elk talent een opleiding te vinden binnen zorg en welzijn. “Ik heb bijvoorbeeld een luisterend oor en voel ook aan als iemand even niet lekker in zijn vel zit. Dat is een belangrijk talent voor een maatschappelijk zorger, zodat je weet wie even meer aandacht nodig heeft.”
En laat jij je tegenhouden door vooroordelen? Dan heeft Sjanike nog een laatste advies voor je: “Ik dacht dat je de hele dag in de poep en plas moest zitten, daar had ik helemaal geen zin in. Maar dat is echt een héél klein deel van wat je doet. En de rest is gewoon zó ontzettend leuk! Ik denk ook altijd: Als ik zelf oud ben, dan wil ik ook dat er goed voor me gezorgd wordt. Die goede zorg probeer ik mijn cliënten dus ook te geven. En dan vergeet je echt alles.”
Lijkt een opleiding maatschappelijke zorg jou ook leuk? Wacht dan niet langer, en kom zorgen dan!