geen natuur- en scheikundegenie? geen probleem
svea | 24 jaar | student geneeskunde
Svea is een enthousiaste vierdejaars geneeskundestudent die al op jonge leeftijd wist dat ze de zorg in wilde. Je kunt haar kennen van het inspirerende TikTokaccount @dokterdromen. Maar hoe realiseer je je dokterdromen? Wat helpt bij het kiezen van een opleiding? Hoe weet je of je het wel kunt? Heb je nog wel vrijetijd als je geneeskunde studeert? Svea krijgt van ons een stortvloed aan vragen over zich heen, maar houdt -een belangrijk talent voor in de zorg- het hoofd koel.
Maakt je keuze voor vakken of profiel uit op de middelbare school?
“Als je geneeskunde wil gaan studeren, dan moet je in ieder geval biologie, wiskunde, natuurkunde en scheikunde in je vakkenpakket hebben. Ik wist dat ik die vakken dus nodig had. Maar omdat ik niet goed was in natuurkunde en scheikunde, kreeg ik het advies om andere vakken te kiezen. ‘Binnenkomen bij geneeskunde is al moeilijk genoeg’, kreeg ik te horen, ‘en al helemaal als je ook nog eens niet goed bent in natuurkunde en scheikunde.’ Gelukkig waren mijn ouders heel supportive en heb ik tóch die vakken gekozen. Een goede keuze.”
Hoe heb je je vervolgens georiënteerd op een vervolgstudie?
“Je kunt in meerdere steden geneeskunde studeren en de aanmeldprocedure verschilt per stad en opleiding. Ik ben naar meerdere open dagen geweest en ik heb verschillende meeloopdagen gehad. Toen wist ik het zeker: ik wil geneeskunde gaan studeren. Nijmegen sprong er voor mij het meest uit, ook omdat je vanaf je allereerste week al contact hebt met patiënten.”
Dus na 6-vwo ben je lekker met geneeskunde gestart?
“Dat zou je wel verwachten, maar nee! Ik ben begonnen met biologie. Je kunt namelijk maar één keer proberen om binnen te komen bij geneeskunde. Ik wilde eerst zeker weten dat ik mijn eindexamens zou halen. Als ik toegelaten zou worden in Nijmegen en vervolgens niet zou kunnen starten omdat ik gezakt was, verspeelde ik mijn kans. Daarom heb ik eerst een jaar biologie gestudeerd en in dat jaar de toelatingstoetsen gemaakt.“
Toetsen, als in meervoud? Klinkt als een heftige toelatingsprocedure!
“Dat valt wel mee. Wat je nodig hebt om toegelaten te worden, verschilt per stad. Ik moest eerst een huiswerkopdracht maken waarin ik nadacht over mijn motivatie en karaktereigenschappen. Toen had ik een toetsdag. Je maakt eerst een kennistoets. Vervolgens krijg je een toets waarin verschillende situaties beschreven staan. Per situatie krijg je een aantal mogelijke manieren om te handelen. Deze moet je op volgorde zetten van wat jij zou doen. Daarmee kijken ze of de zorg bij je past.”
Als je niet zo goed bent in de exacte vakken, loop je dan in je eerste jaar al achter?
“Zeker niet. Wanneer je met de studie start, begin je van voor af aan. Ze gaan er niet vanuit dat je al heel veel weet. Wat voor mij vooral belangrijk was, was dat ik moest leren studeren. Hoe ga je om met zulke grote hoeveelheden stof? De uitdaging zat voor mij meer in de hoeveelheid dan in de moeilijkheid.”
Heb je nog genoeg vrijetijd als je geneeskunde studeert?
“Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik heb veel vrije tijd vind ik zelf. Er staat 40 uur per week voor je studie, dus ik heb bepaald dat ik mezelf maandag t/m vrijdag van 9 tot 5 geef om aan de studie te werken. In de avonden en weekenden doe ik niks. Ook in de avonden voor tentamens niet. In het begin is dat wel spannend, dan heb je toch het gevoel dat je nog iets moet doen, maar het is wel heel goed voor de balans tussen studie en privé. Ik heb ook altijd naast mijn studie gewerkt. Niet alleen om extra te verdienen, maar ook om het patiëntcontact en het werken in de zorg te ervaren.”
Welke talenten heb je nodig voor een baan in de zorg?
“Je moet een professionele houding hebben, maar daar groei je ook in door het mee te maken. In mijn ogen is het heel belangrijk dat je ziet wat voor effect ziek zijn of een behandeling heeft op iemands leven. Een gesprek dat voor jou 10 minuten van je werkdag is, verandert voor iemand anders het leven. Ook samenwerken is superbelangrijk. In de zorg werk je nooit alleen.”
Eén laatste vraag dan nog! Wat zou je mensen willen meegeven die nog twijfelen over een baan in de zorg?
“Als je twijfelt of je het wel kunt, dan zou ik zeggen: probeer het gewoon, je kunt meer dan je zelf denkt. Lukt het niet, dan heb je het geprobeerd. Je weet dan dat die richting het niet is en je hebt er sowieso veel van geleerd. Twijfel je nog omdat je meerdere dingen leuk vindt? Kijk dan eens of je bij mensen in je omgeving een dag kunt meelopen. Dan ervaar je meer wat het inhoudt om zelf zoiets te gaan doen.”
Volgens Svea is de boodschap duidelijk: kom ook zorgen dan!