meer mannen in de zorg? Die zijn volgens Koen meer dan welkom!
Koen Kuijper | 25 jaar | medewerker thuiszorg
Koen Kuijper (25 jaar) uit Dordrecht staat in de thuiszorg elke dag met een superveel passie en aandacht klaar voor zijn cliënten. En dat enthousiasme voor zijn vak wil hij ook graag overbrengen op andere jongeren, vooral op mannen! Want hij vindt het maar bijzonder dat hij de enige man is in zijn team. Volgens hem kan de thuiszorg juist heel goed mannelijke collega’s gebruiken.
Waar komt jouw liefde voor de zorg vandaan?
“Toen ik 14 jaar oud was, wist ik echt nog niet wat ik wilde worden,” geeft Koen eerlijk toe. Tot het moment dat zijn oma vroeg of hij eens mee wilde naar haar vrijwilligerswerk in een verpleeghuis voor mensen van meer dan honderd jaar oud. “Die mensen waren helemaal alleen en hadden verder geen kinderen. Ik heb daar een middag meegeholpen. Ik vond het leuk, maar niet bijzonder. En ik was het daarna eigenlijk snel weer vergeten.”
Maar die ouderen waren hém zeker niet vergeten. “Twee maanden later vroeg mijn oma of ik weer mee kwam helpen. De mensen vroegen namelijk naar mij. Ai, toen kwam het wel even binnen hoeveel impact ik op ze gemaakt had. Voor mij was het even een middagje helpen, voor hen was het blijkbaar heel belangrijk. Dat was voor mij een hele openbaring. Ik wilde vaker zoveel voor iemand betekenen.” Dus toen Koen een aantal jaar later een studiekeuze moest maken, wist hij dat het iets in de zorg moest zijn.
Hoe heb jij jouw studiekeuze vervolgens gemaakt?
Er zijn talloze studies in zorg en welzijn, dus waar begin je vervolgens met oriënteren? Koen zegt hierover: “ik ben de studie verpleegkunde gaan doen, want daar kun je nog veel kanten mee op. Tijdens mijn studie heb ik veel stages gelopen. Zo kreeg ik een heel compleet beeld van de zorgsector en alle richtingen die erin mogelijk zijn.” Koen benadrukt dat het verstandig is om zoveel mogelijk van de praktijk te proeven, voordat je definitief een keuze maakt voor een richting. In zijn laatste jaar wist hij daarom ook pas welke kant hij op wilde: “ik liep stage in de thuiszorg en toen wist ik het: hier krijg ik de meeste energie van!”
Wat maakt de thuiszorg precies zo leuk?
Tijdens zijn stages ontdekte Koen wat hij wel en niet leuk vond in de zorg. Hij merkte dat hij vooral verbinding met zijn cliënten zocht. “In de thuiszorg bouw je een band op met cliënten, want je gaat een langere tijd bij dezelfde mensen langs. Dat is niet alleen voor mij leuk, maar ook voor hen! Zo leer je ook hun achtergrond kennen, bijvoorbeeld door foto’s aan de muur en hun interieur: dat zegt heel veel over iemand als persoon. Ik hou ervan om mensen te leren kennen.”
Welke vooroordelen over de zorg storen jou?
“Dat zorg en welzijn een vrouwenvak is! Er werken veel vrouwen in de zorg, maar we hebben juist meer mannen in de zorg nodig. Veel cliënten vinden het bijvoorbeeld fijn om door een man geholpen te worden: ze voelen zich veilig bij een sterke man. Daarbij vinden ze het fijn om eens andere praat te hebben.”
Wat maakt het werken in de zorg zo bijzonder?
“De waardering die ik krijg van mijn cliënten,” zegt Koen zonder twijfel. “Dat maakt voor mij dat ik het mooiste werk heb wat er is.” Hij heeft het gevoel dat die waardering extra veel voorkomt in de thuiszorg, meer dan in andere branches. “Omdat je juist zo’n band met je cliënten opbouwt. Daar komen mooie verhalen uit voort. En daarnaast worden wij vaak door familieleden van cliënten aangesproken over hoe betekenisvol wij zijn voor ze. Dat maakt dit echt een ontzettend dankbaar beroep”.
Wat zou je tegen jongeren willen zeggen die nadenken over een studie in de zorg?
“Laat je vooral niet ontmoedigen door stigma’s die rondgaan”, benadrukt Koen. “De zorg is een heel dankbaar beroep. Maar hou er rekening mee dat beroep is wat je ‘even’ doet. Soms maak je ook heftige dingen mee, maar laat je daar echt niet door afschrikken! Juist hierdoor is de zorg ook heel erg mooi. Je kunt écht iets betekenen voor de mensen in jouw omgeving.” Volgens Koen is die motivatie heel belangrijk voor jongeren die twijfelen over een zorgstudie. “Je moet de zorg in gaan als je denkt: Hier ga ik energie van krijgen.”
En als je niet zeker weet of studeren in zorg en welzijn iets voor jou is, dan is dat heel makkelijk te ontdekken! Onderzoek of het vak iets voor jou is via alle handige links en flyers op onze website, bezoek open dagen van opleidingen en loop mee bij zorginstanties. Dat kan heel makkelijk: vaak is dit met een mailtje sturen zo gepiept!
Dus… waar wacht je nog op? Kom ook zorgen dan!